top of page
  • TVSA / SIG site

Sarajevska firma namjenske industrije Zrak ponovo je konkurentna na tržištu

U zlatnim godinama preduzeća Zrak u vrijeme kada bi radnici dolazili i odlazili s posla ulice u sarajevskom naselju Buća Potok bivale su zakrčene.

Nakon godina stagnacije i lošeg poslovanja, sarajevska firma namjenske industrije Zrak ponovo je konkurentna na tržištu.

Aktivnosti preduzeća uključuju istraživanje, razvoj i proizvodnju uređaja u domenu optike, optomehanike, optoelektronike kao i projektiranje i inžinjering. Zrak u svojim proizvodnim pogodnima nudi optička sočiva koja se mogu sastojati od jednog ili više sočiva, razne optičke filtere vrlo izdržljivih prevlaka za aplikacije koje zahtjevaju maksimalne performanse, niz optičkih ogledala, prozora i prizama. Samostalno i u saradnji s drugim istraživačkim institucijama, veliki raspon optičkih i optoelektronskih uređaja vojne izvedbe razvijen je za potrebe opremanja pješadije: optički instrumenti i osmatrački uređaji za naoružanje pješadije, te artiljerije: nišanske sprave za minobacače, haubice, kao i oklopnih borbenih vozila: periskopi sa laserskom zaštitom. Izbor civilnih proizvoda uključuje: lovačke nišane, ručne dvoglede i ispitnu mjernu opremu.

U krugu preduzeća trenutno ima šest pogona i svi su u funkciji. Trenutno je zaposleno oko 160 radnika, a u proteklom periodu nije bilo otpuštanja. Svi pripravnici koji su u protekle dvije godine prošli obuku, zadržali su posao.

Za rad u proizvodnim pogodnima Zraka potrebna je završena Mašinska škola, smjer elektrooptika, Mašinski fakultet, hemija ili fizika.

Iako se ne mogu mjeriti sa prijeratnim kapacitetima i postignućima, u ovoj firmi je ostala žeravica neprikosnovenog znanja i tehnologije. Firma je i danas na tržištu interesantna i konkurentna zbog svojih proizvoda.

Zrak je plasirao svoje proizvode u mnoge zemlje svijeta, a trenutno je prisutan u pojedinim zemljama Sjeverne Afrike, Srednjeg i Dalekog Istoka, a svoje proizvode izvozi i u Evropu, Sjedinjene Američke Države i u Jugozapadnu Afriku.

Iz menadžmenta ističu da je glavni prioritet u narednom periodu, vraćanje starih kupaca, podizanje kvaliteta proizvodnje, ali i smanjenje troškova uvođenjem novih tehnologija.

S obzirom na to, da Zrak 80% svojih proizvoda izvozi na strano tržište, posla ne nedostaje. Zaposlenici su zadovoljni i ističu da je protekla godina bila najbolja u posljednjih 20. god.

Sve plate su im isplaćene, kao i potraživanja dobavljača, a firma je poslovala pozitivno. Proizvodnja u Zraku konstantno raste i iz ove firme najavljuju da će u saradnji sa Općinom Novi Grad i u 2017. godini, omogućiti zapošljavanje mladih.

Izdvojeno
Posljednje objavljeno
Arhiva
Tagovi
ODBRANA na Instagramu
  • Black Instagram Icon
bottom of page