top of page
  • Army.mil

Vlada BiH u suradnji sa BNT Novi Travnik donirala haubice vojsci Afganistana

Uz posredstvo Centra za istraživanje i razvoj naoružanja i vojne opreme američke vojske PICATINNY ARSENAL, New Jersey, provedene su mjere i radnje, potrebne za realizaciju donacije takvog tipa, od remonta do isporuke krajnjem korisniku.

Bosna i Hercegovina je donirala Nacionalnoj vojsci Afganistana 60 haubica D-30J kalibra 122 milimetra koje su proizvedene u tvornicma namjenske industrije u BiH, s tim da je prije isporuke krajnjem korisniku bilo potrebno izvršiti remont haubica.

Tako je postignut dogovor sa vladom SAD-a koja je i finansirala remont haubica, da se remont obavi u pogonima tvornice BNT Novi Travnik, koja kao jedan od proizvođača tog oruđa posjeduje sve što je potrebno za realizaciju takvog projekta.

Samim odabirom BNT-a kao izvođača remontnih radnji na haubicama D-30J uštedjelo se oko 7 mil $, tako je ukupna vrijednost remonta haubica iznosila oko 5,4 mi $, prema riječima Keith Gooding, program-menadžera zaduženog za vučne artiljerijske sisteme ispred PICATINNY ARSENAL-a.

Prva isporuka od osam remontovanih haubica D-30J je obavljena avionom sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo, pri čemu je priređena i mala prezentacija za medije.

"Danas je važan dan za vojnu saradnju i partnerstvo", rekao je Patrick S. Moon, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini. "Zajedno činimo napore, kao NATO saveznici i partneri, da pomognemo vladi Afganistana da izgradi svoje sigurnosne kapacitete."

Zamjenica ministra odbrane BiH je tada istakla kako je ova donacija značajan doprinos BiH miru i stabilnosti u Afganistanu, te naglasila da su sve te aktivnosti, od upućivanja pripadnika OS BiH u mirovnu misiju u Afganistan, preko uništavanja neperspektivne vojne imovine i naoružanja, do pripreme za potpisivanje sporazuma između Vijeća ministara i entitetskih vlada o nepokrentoj vojnoj imovini, značajan korak približavnja BiH NATO-u.

Izdvojeno
Posljednje objavljeno
Arhiva
Tagovi
ODBRANA na Instagramu
  • Black Instagram Icon
bottom of page